Και όπως σας υποσχεθήκαμε.. σήμερα ακολουθεί και το Part 2!
Πως οδηγούμαστε σε αυτή; Τι μας κάνει ευάλωτους στην όποια μορφή Εξάρτησης;
5) Οι έντονοι ρυθμοί και οι υπερβολικές απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής: Η εξέλιξη μας έχει κάνει καλό σε πολλούς τομείς, αλλά έχει προσφέρει και ένα τεράστιο κόστος στην σύγχρονη κοινωνία. Πολλές απαιτήσεις, πολλές ανάγκες. Όταν βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από αυτές και δεν μπορούμε να τις ικανοποιήσουμε για τους “χ-ψ λόγους” … πέφτουμε σε μιζέρια, σε θλίψη, αισθανόμαστε ανικανοποίητοι και αυτό μας κάνει αρκετά ευάλωτους στις Εξαρτήσεις. Αντί να αναρωτηθούμε, το κατά πόσον τα έχουμε όλα αυτά ουσιαστικά ανάγκη … επιλέγουμε να κάνουμε κακό στον εαυτό μας, γιατί το προτάσσει η σύγχρονη κοινωνία ανθρώπων!
6) Οι οικονομικές δυσκολίες, η ανεργία, η απουσία κοινωνικής συνοχής: Επέλεξα να τα αναφέρω μαζί, γιατί το ένα συνδέεται με το άλλο. Η απώλεια της δουλειάς, τα οικονομικά αδιέξοδα και η απουσία του κοινωνικού ενδιαφέροντος, του νοιαξίματος για τον διπλανό … οδηγεί τον σύγχρονο άνθρωπο στην απόλυτη μοναξιά. Και έτσι βρίσκει συντροφιά σε κάτι, που δεν του λύνει τα πρακτικά προβλήματα, αλλά έστω και περιστασιακά του καλύπτει τον πόνο, την οργή, την απελπισία και κάθε άλλο συναίσθημα, που τον μπλοκάρει και τον τρομάζει.
7) Η έλλειψη σε δεξιότητες ζωής: Όταν δεν έχεις μάθει από την οικογένεια σου να βάζεις όρια, να έχεις καλό αυτοέλεγχο, να λαμβάνεις πρωτοβουλίες και αποφάσεις προς το καλό σου, να διεκδικείς, να είσαι υπεύθυνος και συνεπής … δυστυχώς είσαι και άοπλος στον αγώνα της ζωής! Τα παραπάνω “όπλα-εργαλεία” είναι τεράστια εφόδια στην μάχη, που δίνουμε καθημερινά για την επιβίωση μας!
8) Η ανωριμότητα της παιδικής ηλικίας και εφηβείας: Πολλά παιδιά και έφηβοι μπαίνουν στην διαδικασία να πειραματιστούν, να δοκιμάσουν, να ακολουθήσουν τις Εξαρτήσεις των συνομηλίκων τους για να αποκτήσουν την αίσθηση του “ανήκειν”, για να ξεφύγουν από τον έλεγχο και την καταπιεστική συμπεριφορά της οικογένειας τους, για να πληγώσουν τους γονείς τους και να αντιδράσουν σε ό,τι τους πνίγει.
Ένα είναι, όμως, το ουσιώδες και που πρέπει να σταθούμε … Η αναγνώριση της Εξάρτησης ως πρόβλημα και όχι ως “κακή συνήθεια” είναι η αρχή της Θεραπείας! Τα Εξαρτημένα άτομα δεν μπορούν εύκολα να το καταλάβουν και να το αποδεχθούν, γιατί είναι παρασυρμένοι σε μία συναισθηματική δίνη. Όσοι είστε στο πλευρό τέτοιων ανθρώπων, ενημερωθείτε. Προσεγγίστε τους Ειδικούς για να λάβετε την απαιτούμενη καθοδήγηση στο πως να διαχειριστείτε τους αγαπημένους σας, ούτως ώστε να επιλέξουν την Πραγματική Βοήθεια από την Παραμύθα στην οποία έχουν βαλτώσει. Και μην ξεχνάτε … δεν είναι μόνο οι Ουσίες! Τώρα πλέον είναι πιο δυνατές και πιο συνηθισμένες οι Εξαρτήσεις στις Σχέσεις και στην Χρήση του Διαδικτύου/Ηλεκτρονικού Υπολογιστή!
Αθανασιάδου Μαρία – Ψυχολόγος
No comments