Η εφηβική εγκυμοσύνη είναι ένα από τα δυσάρεστα προβλήματα παγκοσμίως.
Στην Ελλάδα όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη ενώ τα τελευταία 20 χρόνια έχει μειωθεί το ποσοστό των γεννήσεων από έφηβες, έχει παράλληλα μειωθεί και η ηλικία έναρξης της σεξουαλικής ζωής των εφήβων. Στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων η εγκυμοσύνη είναι απρογραμμάτιστη και ”εγκυμονεί” πολλαπλά ψυχολογικά και κοινωνικά ζητήματα τόσο για τις νεαρές ή και ανήλικες μητέρες όσο και για τα παιδιά τους.
Οι έφηβοι ξέρουν περισσότερα σήμερα για την αντισύλληψη γιατί έχουν εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο.
Στην ηλικία της ανεμελιάς όμως, η θεωρητική γνώση δεν σημαίνει απαραίτητα και εφαρμογή της στην πράξη. Η καλή επικοινωνία με τους γονείς τους αλλά και η σωστή σεξουαλική διαπαιδαγώγιση από μικρή ηλικία στο σχολείο μπορούν να έχουν πολύ καλύτερα αποτελέσματα.
Στην Ελλάδα πολύ λίγες κοπέλες 15-19 χρονών χρησιμοποιούν αντισυλληπτικό χάπι, το οποίο αν δεν το παίρνουν την ίδια περίπου ώρα κάθε ημέρα ή αν το ξεχνούν μπορεί να μην πετύχει τον στόχο του, δηλαδή την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης. Η πλειοψηφία τους επηρρεάζεται από τις μητέρες τους που ανησυχούν για τα ορμονικά σκευάσματα και βέβαια σε ηλικία που δεν έχουν δικά τους χρήματα, για το κόστος. Εξάλλου το αντισυλληπτικό χάπι δεν καλύπτει τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.
Έτσι καταλήγουμε στο προφυλακτικό, το οποίο είναι λιγότερο αποτελεσματικό πολύ περισσότερο αν δεν το χρησιμοποιούν σωστά.
Η σεξουαλική ανάπτυξη αποτελεί μέρος της φυσιολογικής εφηβείας.
Οι γονείς, το σχολείο, αλλά και οι γιατροί (κυρίως οι παιδίατροι και οι γυναικολόγοι) θα πρέπει να είναι ανοικτοί στην συζήτηση, να κατανοούν και βέβαια να ενημερώνουν από την αρχή της εφηβείας, κορίτσια και αγόρια.
Η ενημέρωση από τους ανθρώπους που τους αγαπάνε και τους φροντίζουν έχει περισσότερη βαρύτητα όχι μόνο στην εγκυρότητα της ενημέρωσης αλλά και στην σιγουριά που τους προσφέρει σε αυτή την συναισθηματικά πολύπλοκη ηλικία.
Με ειλικρινή διάλογο και ασφαλώς όχι με φωνές και τιμωρίες που και ενάντια στην λογική σκέψη είναι, αλλά και στο αντίθετο αποτέλεσμα συνήθως οδηγούν, να τους εξηγήσουν γιατί πρέπει να αποφεύγουν την σεξουαλική επαφή σε μικρή ηλικία (ιδιαίτερα πριν τα 15 χρόνια), να τους δώσουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για όλες τις απορίες τους για το σεξ, να τους μιλήσουν για την αντισύλληψη.
Με άλλα λόγια να βοηθήσουν την έφηβη να κάνει τις καλύτερες για την υγεία της επιλογές.
Οι γονείς ξέρουν οι ίδιοι και από μικρές ηλικίες είναι καλό να μεταδώσουν στα ανήλικα παιδιά τους την βασική αλήθεια: η γνώση είναι δύναμη.
Πρέπει επίσης να ξέρουν ότι το έφηβο παιδί τους, αγόρι ή κορίτσι, έχει ανάγκη από την βοήθεια τους ώστε να καταλάβει τα συναισθήματα του, να μάθει να μην υποχωρεί σε σεξουαλικές πιέσεις ή υποτιμητικά σχόλια, να μάθουν να υπολογίζουν τα δικά τους συναισθήματα και ανάγκες και όχι το πως φαίνονται στα μάτια των άλλων.
Τι πρέπει να ξέρουν οι έφηβες;
1. Τα πιθανά πρώϊμα σημάδια της εγκυμοσύνης
• καθυστέρηση της περιόδου ή λίγο αίμα στις ημέρες που θα ερχόταν η περίοδος
• πόνος στις θηλές και στο στήθος
• αδικαιολόγητη κούραση
• συχνουρία
• ναυτία ή εμετός
• αποστροφή για κάποιες τροφές
2. Είναι σημαντικό να καταγράφουν την την πρώτη ημέρα της περιόδου τους. Έτσι ξέρουν αν έχουν καθυστέρηση. Νεαρές έφηβες που αγνοούν τότε είχαν και πότε περιμένουν την περίοδο τους συμβαίνει να μαθαίνουν ότι είναι έγκυες σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.
3. Σε καθυστέρηση της περιόδου πάνω από μία εβδομάδα αν έχουν σταθερό κύκλο ή 15 ημέρες όταν ο κύκλος τους είναι μεγάλος, θα πρέπει να αναρωτηθούν για την αιτία. Ένα τεστ ούρων για εγκυμοσύνη δεν βλάπτει.
4. Εάν συμβεί μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη όσο και αν ανησυχεί ή και φοβάται για την αντίδραση της οικογένειας της πρέπει να ξέρει ότι στην συντριπτική πλειοψηφία τους οι γονείς της θα της συμπαρασταθούν. Μην διστάσει να τους έχει κοντά της.
5. Εάν θελήσει να συνεχίσει την εγκυμοσύνη της θα πρέπει να έχει καλή ιατρική παρακολούθηση και φροντίδα. Οι έφηβες έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εμφανίσουν παθολογία της εγκυμοσύνης από ότι γυναίκες στα είκοσι ή τα τριάντα τους χρόνια.
Έχουν αυξημένο ποσοστό υπέρτασης της εγκυμοσύνης, προεκλαμψίας, πρόωρων τοκετών αλλά και επιλόχειας κατάθλιψης.
Μαιευτήρας- Γυναικολόγος-Χειρούργος
No comments