10 καφετέριες-αναγνωστήρια για βόλτα με καφέ και… βιβλίο

0

Βιβλιοπωλεία-καφετέριες, στέκια πολιτισμού, ήσυχα αναγνωστήρια, λέσχες ανάγνωσης… κατά καιρούς τους έχουν αποδοθεί πολλές και διαφορετικές περιγραφικές ονομασίες. Σε κάθε περίπτωση όμως, κοινό σημείο αναφοράς παραμένει… το βιβλίο.

Μικρότεροι ή μεγαλύτεροι χώροι, φτιαγμένοι με μεράκι και σεβασμό στο βιβλίο, υπάρχουν διάσπαρτοι στο κέντρο της Αθήνας- ενίοτε και στα προάστια- αποτελώντας μικρές «νησίδες» χαλάρωσης στο γκρίζο της καθημερινότητας.

Το βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να βρεθείτε στους συγκεκριμένους χώρους, ενώ τα ήσυχα καφέ στο εσωτερικό των βιβλιοπωλείων ένας καλός λόγος να παραμείνετε και να συνεχίσετε το ταξίδι… στον λογοτεχνικό κόσμο, παρέα με έναν καφέ ή ένα αφέψημα της αρεσκείας σας.

Ζεστασιά, ησυχία, ατμοσφαιρικότητα, φιλικό προσωπικό, άκρως ενημερωμένες βιβλιοθήκες και ποικιλία από τίτλους ελληνικούς ή ξενόγλωσσους, σας «περιμένουν» να ανακαλύψετε τα μυστικά της ανάγνωσης.

Δεν είναι δύσκολο να τα βρείτε. Βρίσκονται στα πιο κεντρικά σημεία της πόλης και περιμένουν να σας ξεναγήσουν στο χώρο του βιβλίου. Το click@Life επέλεξε μερικά από αυτά και σας τα παρουσιάζει.

Floral

Στο ισόγειο της θρυλικής «Μπλε Πολυκατοικίας», στην πλατεία Εξαρχείων, στεγάζεται το ιστορικό «Floral». Ανανεωμένο, φιλόξενο, ζεστό κι ατμοσφαιρικό, το «Floral», αποπνέει μέχρι και σήμερα κάτι από την ένδοξη αύρα του παρελθόντος. Τότε που ήταν κλασικό στέκι (δεκαετία ’30) ανήσυχων πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών. Σήμερα εξακολουθεί να αποτελεί πολυσύχναστο «σημείο συνάντησης» ετερόκλητων θαμώνων… στο κέντρο της πόλης. Στα 330 τ.μ. του, η σύγχρονη αισθητική εναλλάσσεται αρμονικά με την παραδοσιακή τεχνοτροπία (ξύλινο πάτωμα, ψηλά ταβάνια κ.ά.), ενώ η λογοτεχνία συναντά τη μουσική και η πολιτική συνδιαλέγεται έντονα με τις τέχνες. Το μαγαζί λειτουργεί σε πολλά επίπεδα, προσφέροντας αντίστοιχες επιλογές. Αποτελεί ιδανικό χώρο για τον πρωινό ή απογευματινό καφέ- ιδίως τώρα που ανοίγει ο καιρός τα παραδοσιακά στρογγυλά τραπεζάκια στην πλατεία είναι ό, τι καλύτερο, μετατρέπεται σε χαλαρό στέκι για ποτό με καλές μουσικές όταν αρχίσει να βραδιάζει, ενώ καθ’όλη τη διάρκεια της μέρας το ήσυχο αναγνωστήριο στο βάθος του μαγαζιού μας περιμένει να εξερευνήσουμε τον κόσμο των βιβλίων. Διαλεγμένοι τίτλοι ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, συνθέτουν μια πλούσια βιβλιοθήκη, στην οποία τα «ευπώλητα» σίγουρα απουσιάζουν. Μετά το ξεφύλλισμα ή την προσεκτικότερη ανάγνωση, τα βιβλία επιστρέφονται στο ράφι τους… για να ξεκινήσει η συζήτηση. Αν πάλι δεν έχετε όρεξη για μελέτη, ο χώρος διαθέτει και wi-fi, για διαδικτυακές πλοηγήσεις. Σε καθημερινή σχεδόν βάση οργανώνονται εδώ παρουσιάσεις βιβλίων, μουσικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, ανοιχτές συζητήσεις με το κοινό, ενώ dj επιλέγουν όμρφες μουσικές τα βράδια.

Πληροφορίες: «Floral», Θεμιστοκλέους 80, Εξάρχεια, 210 3800070, http://www.floralcafe.gr .

Ιανός

Ένα πατάρι που… ξεχειλίζει από λογοτεχνία, ιστορία, ποίηση και μουσική. Και όλα αυτά σε ένα από τα νευραλγικότερα σημεία του πολύπαθου κέντρου της Αθήνας. Στο πατάρι του βιβλιοπωλείου Ιανός, η ανάγνωση βιβλίων αποκτά άλλη διάσταση. Σε έναν ήσυχο, λιτό και φιλόξενο χώρο, όλες οι ηλικίες βρίσκουν το δικό τους «καταφύγιο». Νεαροί, κυρίως φοιτητές έρχονται «παρέα» με τον ηλεκτρονικό τους εξοπλισμό και επιλέγουν κάποια ήσυχη γωνιά για να εργαστούν, οι ηλικιωμένοι διαβάζουν την εφημερίδα τους και συζητούν ενώ οι υπόλοιπες ηλικίες «βυθίζονται» απερίσπαστες στις σελίδες των βιβλίων. Όσο για τα μικρά παιδιά, μπορούν να απασχοληθούν δημιουργικά στον παιδότοπο του ισογείου. Για ανάγνωση βιβλίων δεν προσφέρεται μόνο το πατάρι, αλλά και το ισόγειο όπου λειτουργεί το βιβλιοπωλείο του καταστήματος. Άνετα μπορείτε να ξαποστάσετε για λίγο ξεφυλλίζοντας κάποιο βιβλίο- εδώ θα βρείτε όλες τις καινούργιες κυκλοφορίες- και θα ενημερωθείτε από το φιλικό και ιδιαίτερα εξυπηρετικό προσωπικό. Σε τακτική βάση διοργανώνονται στο πατάρι λογοτεχνικές και μουσικές βραδιές, παρουσιάσεις βιβλίων, θεματικές συζητήσεις αλλά και εικαστικές εκθέσεις.

Πληροφορίες: Ιανός, Σταδίου 24, Αθήνα, 210 3217917, http://www.ianos.gr .

Πολυχώρος Μεταίχμιο

Δραστήριος, «πολύπτυχος», ζωντανός και εξωστρεφής, ο Πολυχώρος Μεταίχμιο αποτελεί τον κατ’εξοχήν τόπο συνάντησης των βιβλιόφιλων. Όσοι αγαπούν το διάβασμα, μπορούν να απολαύσουν στο café του Πολυχώρου… την ιεροτελεστία της ανάγνωσης πίνοντας καφέ ή τσάι. Φυσικά υπάρχει «θέση» και για τις νέες τεχνολογίες, ώστε όσοι επιθυμούν να μπορούν να σερφάφουν ελεύθερα στο Internet. Περιορισμός στα είδη βιβλίων δεν υπάρχει, στα ράφια μπορείτε να βρείτε από άρλεκιν και νουάρ μέχρι κλασικά μυθιστορήματα και διηγήματα ελληνικής ή ξένης προέλευσης (καλά μεταφρασμένα και επιμελημένα από τις εκδόσεις Μεταίχμιο). Η εναλλακτική επιλογή είναι να βρεθείτε σε κάποια από τις πολυπληθείς εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ, όπως: λέσχες ανάγνωσης, σεμινάρια για ενηλίκους, ανοικτά μαθήματα και συναντήσεις, αφιερώματα σε συγγραφείς, μουσικές βραδιές, βραδιές ποίησης καθώς και εκδηλώσεις ή εργαστήρια για παιδιά. Στον Πολυχώρο λειτουργεί και αίθουσα τέχνης, που φιλοξενεί όλο τον χρόνο εικαστικές εκθέσεις.

Πληροφορίες: Πολυχώρος Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα, 211 300 3500, http://www.metaixmio.gr .

Ελευθερουδάκης

Επόμενος σταθμός… Πανεπιστημίου 11, στο πολυώροφο κατάστημα του Ελευθερουδάκη. Μια εναλλακτική πρόταση μας περιμένει εδώ, καθώς μπορούμε να περιηγηθούμε σε διαδρόμους και συνεχόμενα ράφια γεμάτα βιβλία, απολαμβάνοντας συγχρόνως τον καφέ μας. Σε ένα χώρο με λιτή διακόσμηση και βιομηχανικό σχεδιασμό, με άνετους καναπέδες που θυμίζουν τη ζεστασιά του σπιτιού μας, με τραπέζια αναγνωστηρίου και πολλαπλούς διαθέσιμους χώρους για χαλάρωση σε κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα του βιβλιοπωλείου, η ανάγνωση βιβλίων γίνεται πραγματική απόλαυση. Στον χώρο του βιβλιοπωλείου πραγματοποιούνται πολλές και διαφορετικές εκδηλώσεις – σεμινάρια ψυχολογίας, φωτογραφίας ή ακόμη και πλεξίματος, εργαστήρια δημιουργικής γραφής, κοσμήματος και φυσικά παιδικές δραστηριότητες. Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις λαμβάνουν χώρα και στη μικρή αίθουσα προβολών, ενώ το μεγάλο πιάνο με την ουρά «πρωταγωνιστεί» στις μουσικές εκδηλώσεις. Δεν λείπουν φυσικά και οι εικαστικές παρεμβάσεις από γνωστούς καλλιτέχνες. Εκτός από τη μεγάλη ποικιλία τίτλων, ο Ελευθερουδάκης προσφέρει μια πλήρως εκσυγχρονισμένη εμπειρία στον κόσμο της γνώσης και του βιβλίου, μέσα από τις πιο σύγχρονες τεχνολογίες αιχμής και διαδραστικές πλατφόρμες (π.χ.: υπηρεσία BooksPlus).

Πληροφορίες: Ελευθερουδάκης, Πανεπιστημίου 11, Αθήνα, τηλέφωνο: 210 3258440 http://www.books.gr .

Πολυχώρος Άγκυρα

Στο διατηρητέο νεοκλασικό της οδού Σόλωνος 124, η παράδοση αντιστέκεται στον εκμοντερνισμό και στις κάθε λογής εμπορικές «συμβάσεις». Ο Πολυχώρος Άγκυρα είναι το μεγάλο, άνετο και φιλόξενο «σπίτι» της οικογένειας Παπαδημητρίου, η οποία αγαπά πολύ και σέβεται τα βιβλία. Η ξενάγηση αρχίζει από το βιβλιοπωλείο, στο ισόγειο του Πολυχώρου, ένας προσεγμένος χώρος που απευθύνεται στους λάτρεις της καλής λογοτεχνίας, με δυνατότητα επιλογής ανάμεσα πολλούς τίτλους είτε από τις εκδόσεις Άγκυρα, είτε από άλλους εκδοτικούς οίκους. Στο καφενείο της αυλής, η παράδοση συνεχίζεται… καθημερινά από τις 9 το πρωί μέχρι το βράδυ μπορείτε ν’ απολαύσετε ελληνικό καφέ ψημένο στη χόβολη, με γλυκό του κουταλιού, ποικιλίες τσαγιού και φρέσκους χυμούς. Ιδανική επιλογή για ένα ελαφρύ γεύμα την ώρα του διαλείμματος από τη δουλειά ή για χαλάρωση συνδυασμένη με τα αγαπημένα σας βιβλία. Η αίθουσα «Λέξεις & νότες» μετατρέπεται από cocktail bar σε θεατρική & live σκηνή ή σε αίθουσα εκδηλώσεων με διάχυτη την κοσμοπολίτικη αίσθηση, που πλέκεται απαλά με τους ήχους της καλής μουσικής. Στο υπόγειο η «παιδική φωλιά», δίνει στους λιλιπούτειους αναγνώστες τη δυνατότητα να διαλέξουν βιβλία που θα βάλουν τα στέρεα θεμέλια των λογοτεχνικών τους βάσεων.

Πληροφορίες: Πολυχώρος Άγκυρα, Σόλωνος 124 & Εμμανουήλ Μπενάκη, 210 3837667, http://www.agyra.gr .

Πατάκης

Σε ένα από τα κομβικότερα και πολυσύχναστα σημεία του κέντρου της Αθήνας, στην οδό Ακαδημίας στον αριθμό 65, σε ένα χώρο περίπου 1.000 τ.μ., που αναπτύσσεται σε τρία επίπεδα, λειτουργεί το Βιβλιοπωλείο Πατάκη. Το τελευταίο βιβλίο ενός αγαπημένου συγγραφέα, η παρουσίαση ενός νέου βιβλίου, η παλιά έκδοση ενός κλασικού έργου, η αναζήτηση νέων τίτλων για τη βιβλιογραφία μιας εργασίας, η έρευνα για κάποιο θέμα στην ελληνική βιβλιοπαραγωγή και η ενημέρωση για τις πρόσφατες εκδόσεις είναι μερικές μόνο αφορμές για να το επισκεφθείτε, ενώ το Cafe 65 στο χώρο του Βιβλιοπωλείου, είναι ένας καλός λόγος για να μείνετε λίγο περισσότερο στον… κόσμο του βιβλίου. Σε ένα ζεστό και φιλικό χώρο μπορείτε να συνεχίσετε το ταξίδι της ανάγνωσης, να ξεφυλλίσετε δωρεάν τον ημερήσιο Tύπο ή κάποιο freepress, καθώς και να περιηγηθείτε στο διαδίκτυο. Πλούσιο είναι και το πρόγραμμα εκδηλώσεων και συναντήσεων που διοργανώνονται εδώ, για όσους ενδιαφέρονται.

Πληροφορίες: Βιβλιοπωλείο Πατάκης, Ακαδημίας 65, Αθήνα, 210 3811740, http://www.patakis.gr .

Ευριπίδης

Ένα κέντρο πολιτισμού στην καρδιά του Χαλανδρίου. Για περισσότερο από μισό αιώνα το βιβλιοπωλείο «Ευριπίδης», παραμένει πιστό στο βιβλίο και ικανοποιεί όλες τις απαιτήσεις των βιβλιόφιλων, αναβαθμίζοντας συνεχώς τις υπηρεσίες του. Στο μικρό γωνιακό βιβλιοπωλείο -το μεγαλύτερο των βορείων προαστίων- οι φίλοι του βιβλίου νιώθουν την άνεση ενός σύγχρονου και μοντέρνου βιβλιοπωλείου αλλά και την οικειότητα και το ζεστό περιβάλλον ενός φιλόξενου χώρου που σέβεται το βιβλίο. Στους τέσσερις ορόφους του έχουν βρει στέγη χιλιάδες τίτλοι ελληνικών και μεταφρασμένων βιβλίων. Εκτός από τις αγορές σας, μπορείτε να χαλαρώσετε σε κάποιους από τους δύο χώρους καφέ –το καφέ του ισογείου ή το μίνι αναγνωστήριο στον πρώτο όροφο- που λειτουργούν στο χώρο του βιβλιοπωλείου, μελετώντας κάποιο βιβλίο από την πλούσια συλλογή της δανειστικής βιβλιοθήκης. Παρουσιάσεις βιβλίων, εκθέσεις ζωγραφικής, μουσικές εκδηλώσεις και διάφορα αφιερώματα, λαμβάνουν χώρα κατά καιρούς στον φιλόξενο Ευριπίδη.

Πληροφορίες: Ευριπίδης στη Στοά, Ανδρέα Παπανδρέου 11, τηλέφωνο:210 680 0644-46 http://www.evripidis.gr .

Etage Litteraire, Booze Cooperativa

Στον πρώτο όροφο της Στοάς του Booze Cooperativa βρίσκεται το Etage Litteraire, ένας χώρος αποκλειστικά αφιερωμένος στο βιβλίο. Με έμπνευση από τα παρισινά καφέ των αρχών του αιώνα, το Etage Litteraire αποτελεί τόπο συνάντησης των ελλήνων λογοτεχνών και του αναγνωστικού κοινού, με στόχο την προώθηση της πνευματικής δημιουργίας. Τι μπορείτε να βρείτε εδώ; Καλά ενημερωμένες βιβλιοθήκες, χώρους μελέτης, ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες για παρουσιάσεις βιβλίων και διαλέξεις ή σεμινάρια κ.ά., σε έναν ιδιαίτερα ζεστό χώρο καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Πληροφορίες: Booze Cooperativa, Κολοκοτρώνη 57-59Β, Αθήνα, 210 3240944, http://www.boozecooperativa.com .

«Κολοκοτρώνη 9»

Βιβλιοθήκες παντού… στο νέο all-day μπαρ στην Κολοκοτρώνη 9, θα βρείτε έναν μικρό και ζεστό χώρο ιδανικό για χαλάρωση και μελέτη. Ιδίως ο πάνω όροφος με το μεγάλο ξύλινο τραπέζι, τους πίνακες και τις βιβλιοθήκες αποτελεί το καλύτερο σημείο συνάντησης με παρέα ή απλά συντροφιά με ένα βιβλίο. Η ανάγνωση συνοδεύεται από καλή μουσική- jazzy sounds, hip-hop selections, pop & rock, free style, soulful slow mood -ανάλογα με την ώρα και τη διάθεση και φυσικά, με υπέροχα ποτά.

Πληροφορίες: «Κολοκοτρώνη 9», Κολοκοτρώνη 9, Σύνταγμα, 210 3232795, http://www.facebook.com/Kolokotroni9?rf=345789972161623 .

Art bar «Poems ‘n Crimes»

Στην περιοχή της πολυσύχναστης πλατείας της Αγίας Ειρήνης, υπάρχει ένας ήσυχος χώρος, ιδανικός για χαλάρωση και μελέτη. Σε ένα παλιό αρχοντικό, καλοδιατηρημένο με όλη την αίγλη και το μυστήριο του παρελθόντος, στεγάζεται εδώ και λίγο καιρό, το art bar «Poems ‘n Crimes». Στο ζεστό και φωτεινό χώρο του ισογείου, τα πρωινά μυρίζουν καφέ και βιβλία. Αν δεν θέλετε να κουβαλάτε μαζί σας κάποιο βιβλίο, εδώ θα βρείτε αρκετές επιλογές και ενδιαφέροντες τίτλους. Αν δεν έχετε και πολλή διάθεση για μελέτη, συχνά η προσοχή σας θα αποσπαστεί από την κίνηση στο Βιβλιοπωλείο των εγκλημάτων. Για να ξεμουδιάσετε μπορείτε να πάρετε τον καφέ και να ανέβετε τη βαριά βιομηχανική σκάλα που οδηγεί στον πρώτο όροφο, στα Ποιήματα. Εκεί συνήθως υπάρχουν εκπλήξεις. Για όσους θέλουν να ξεφύγουν λίγο από την μονοτονία της πόλης, η αυλή στο πίσω μέρος, περιτριγυρισμένη από άδεια κτήρια, ζωγραφισμένα με γκράφιτι, μαζί με το ξύλινο υπερυψωμένο δάπεδό της και τα πανύψηλα δέντρα, δημιουργούν ένα σκηνικό απόδρασης. Εκτός από το βιβλιοπωλείο της ποίησης, στο χώρο γίνονται εκθέσεις ζωγραφικής ή φωτογραφίας, καθώς και παρουσιάσεις βιβλίων ή αφιερωματικές βραδιές. Τα βράδια βέβαια το σκηνικό αλλάζει άρδην και ο χώρος μετατρέπεται σε φιλόξενο μπαράκι με καλές μουσικές επιλογές.

 

πηγηή: clickatlife.gr

About author

No comments

 

Ταξιδεύουμε στην πανέμορφη Καβάλα…

Καλησπέρα και από μένα! Καλώς ήρθατε να διαμορφώσουμε ένα όμορφο και ζεστό παρεάκι ! Χαμόγελα, συζητήσεις, διαφωνίες, πάθη ! Όλα επιτρέπονται εδώ! Στο πρώτο μου ...
esthetic

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close